Zal goedkopere appartementen in Rusland in 2020

Of de prijzen voor appartementen in 2020 zullen veranderen, is een meer dan relevante kwestie. Meer dan 20% van de Russische bevolking heeft geen eigen woning. Gewone burgers die ervan dromen een appartement te kopen, wachten op het juiste moment om 'goed en goedkoop' te kopen. Rijke Russen zijn ook geïnteresseerd in de onroerendgoedmarkt, maar om hun spaargeld winstgevend te beleggen. Goedkopere of duurdere vierkante meters zijn in de nabije toekomst geïnteresseerd in beide.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Het is vrij moeilijk om te voorspellen of appartementen goedkoper of goedkoper worden in 2020. De grootste impact op de onroerendgoedmarkt wordt uitgeoefend door economische factoren. Deze omvatten:

 • het loonniveau van de bevolking;
 • werkloosheidssituatie;
 • schuld van burgers;
 • voorwaarden van bankleningen en nog veel meer.

In eenvoudige woorden, hoe minder mensen koopkracht hebben, hoe lager de vraag en dus hoe lager de prijs. Bovendien, zoals economen opmerken, wordt de staat van de binnenlandse economie soms weerspiegeld in onroerend goedprijzen die zeer niet-standaard zijn. De economische wet van "vraag en aanbod" in het echte leven werkt vaak niet. De financiële instabiliteit in het land vermindert dus de vraag niet, maar brengt deze juist op gang. Het effect van prijsverwachtingen wordt geactiveerd en mensen haasten zich om onroerend goed op te kopen, in de hoop het opgebouwde te redden. Vaak zijn deze transacties volledig onrendabel vanwege een verdere prijsdaling.

De kosten van de 'gekoesterde droom' van veel Russen hangen grotendeels af van politieke factoren. Van groot belang is de politieke koers van de autoriteiten met betrekking tot de voorziening van huisvesting voor de bevolking. Toegenomen vraag stimuleert:

 • overheidshypotheek subsidieprogramma's;
 • moederschap kapitaal;
 • contante subsidies in de vorm van een aanbetaling voor burgers met een laag inkomen, enz.

De negatieve impact op de markt heeft een gespannen geopolitieke situatie in de wereld. Afhankelijkheid van de dollarkoers, de kosten van een vat olie en de sancties tegen Rusland kunnen zich uiten in zowel een toename van de vraag en de huizenprijzen, als in een volledige stagnatie van de onroerendgoedmarkt. Dus in 2014, na de introductie van de eerste sancties, als gevolg van de toetreding van de Krim tot Rusland, werd een groot aantal transacties geregistreerd. Als gevolg van de ongelooflijke vraag naar traagheid, stegen de prijzen per vierkante meter omhoog en bereikten ze recordniveaus tegen het eerste kwartaal van 2015. Een vergelijkbare situatie van economische instabiliteit in 2008 leidde integendeel tot een volledige afwezigheid van transacties en een aanzienlijke prijsdaling.

Voor informatie Volgens het ministerie van Bouw omvatten de vijf regio's met de laagste kosten van huisvesting Kabardino-Balkarië, Dagestan, Saratov, Bryansk regio's en Kalmykia. De kosten per vierkante meter in deze regio's zijn gemiddeld 30 duizend roebel.

De dynamiek van prijzen per vierkante meter in nieuwe gebouwen

De heterogene prijsdynamiek voor nieuwe gebouwen is gestabiliseerd en heeft een positieve trend doorgemaakt. De leider in stijgende kosten was het zonnige Sotsji. Van januari tot december 2018 steeg de prijs van een "meter" met bijna een kwart. In dezelfde periode zijn de appartementen in Moskou met slechts 3% gestegen. De stijging van de kosten van nieuwe gebouwen werd om de volgende redenen verwacht:

 • annulering van gedeelde constructie;
 • nieuws over de stijgende hypotheekkosten in de nabije toekomst;
 • BTW verhoging;
 • de val van de roebel.

Dit suggereert dat er meer voorwaarden zijn om de prijzen te verhogen dan om ze te verlagen. Maar aan de andere kant, overtreft het aanbod van nieuwe gebouwen de vraag ernaar. Met een toename van de hypotheekrente en de verkoop van nieuwe appartementen zal deze verhouding nog meer verschuiven ten gunste van het voorstel. Volgens economen zal dit waarschijnlijk geen prijsdaling veroorzaken, maar er is geen reden om bang te zijn voor een sterke stijging. De meeste voorspellingen zijn het erover eens dat de kosten van vierkante meters in nieuwe woningen niet met meer dan 10% in prijs zullen stijgen.

Secundaire marktprijzen

Op de secundaire woningmarkt is er een aanhoudende opwaartse trend in de kosten van het 'plein'. De analyse werd uitgevoerd in 79 regio's van Rusland, in 75 daarvan werd een prijsstijging geconstateerd. De groei was onbeduidend (gemiddeld 0,1% tot 3%). Een recordsprong in prijzen voor secundaire woningen werd geregistreerd in de Amoer-regio - 9,6%. In Moskou steeg een vierkante meter met 6,6% en stopte bij 203561 roebel. De huizenprijzen zijn alleen gedaald in 4 regio's van de Russische Federatie. In de regio Ivanovo bijvoorbeeld daalde de prijs van appartementen met 0,5%.

Experts geloven dat het onwaarschijnlijk is dat de kosten van huisvesting verder zullen stijgen. Een van de factoren die de prijzen tot nu toe op hetzelfde niveau heeft gehouden, is nog steeds relevant. We hebben het over een lage solvabiliteit van de bevolking. De meeste mensen komen nauwelijks rond. Bovendien verliest de 'secundaire' aan het segment van nieuwe gebouwen en is prijsverlaging misschien wel het belangrijkste wapen in de strijd om klanten.

Naar een notitie. Volgens makelaars geven de meeste Russen de voorkeur aan appartementen zonder reparatie te kopen in nieuwe gebouwen met ontwikkelde infrastructuur dan gerenoveerde appartementen op de secundaire markt.

Locatie is belangrijk

De locatie, dat wil zeggen de locatie van het appartement, speelt een belangrijke rol bij het vormgeven van de prijs op de markt. Dit is de mening van experts. Volgens statistieken van makelaars, kiest slechts 33% van de burgers voor een prijs. Voor de rest van de Russen zijn de fundamentele criteria op dit moment de status van de stad of regio, evenals het prestige van de regio. Dus, in de regio Moskou en in gebieden in de buurt van de Zwarte Zeekust, stijgen de kosten per vierkante meter ongeacht externe factoren.

In een stad of een nederzetting hangt de prijs af van de leefomgeving. De meeste kopers zijn niet tegen te veel betalen, maar wonen in een ecologisch schoon gebied met een lage criminogeniteit. Wat betreft het comfort van het gebied, vandaag is dit niet langer de reden om de verkoop te veel in rekening te brengen. Dit is eerder de norm, en zonder een behoorlijke infrastructuur is het onwaarschijnlijk dat het duur zal zijn om een ​​appartement te verkopen, ondanks de algemene trend van stijgende prijzen.

Laat Een Reactie Achter